T.C.
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
SUALTI ARAŞTIRMA UYGULAMA MERKEZİ 2023 YILI FAALİYET RAPORU
ÇOMÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi 01 Ocak-31 Aralık 2022 Tarihlerini Kapsayan Faaliyet Bilgileri şunlardır.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi arasında 2021 Temmuz ayında işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu protokol kapsamında Üniversite adına Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Birlikte Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi "Hayalet Ağ Avcıları, Edremit Körfezi" isimli projeyi gerçekleştirmiş ve Ekim 2023’te bu proje sonlandırılmıştır. Proje Kapsamında Edremit Körfezi’ne Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yerleştirilen yapay resif alanları, doğal resif alanları ve Ayvalık adaları etrafında dalışlar gerçekleştirilerek, zeminde kalmış av araçları ve parçaları ortamdan temizlenerek kaldırılmıştır. Projeye Merkez yönetim kurulumuzun tamamının katılmasının yanında, Doktora ve yüksek lisans öğrencilerimiz de iştirak etmiştir. Bu sayede öğrencilerimizin de dalış eğitimlerinin pekiştirilmesine devam edilmiştir. Yaklaşık olarak projede 30 gün çalışma yapılmış ve 100 ü aşkın dalış gerçekleştirilmiştir. Projede 1500 metrekare gırgır ağı, 2500 metrekare uzatma ağı, 200 metre uzunluğunda kıyı sürükleme ağlarından tratanın kanat bölümü, 1 adet trol torbası ve balıkçılara ait çapalar denizden kaldırılmıştır. Bu ağlara ilişkin görüntüler merkezimizin faaliyet sunumu içinde yer almaktadır.
Merkezimiz “Gelibolu Tersanesi İçinde, Havuzlama Yapılacak Deniz Tarama Alanı İçerisinde Pinaların (Pinna nobilis) tespit Edilerek Güvenli Bölgelere Nakledilmesi“ isimli döner sermaye projesini de gerçekleştirmiştir. Çanakkale ili, Gelibolu ilçesinde bulunan Gelibolu tersanesi iskele yanlarında, deniz alanı içerisinde tarama ve derinleştirme faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Daha önceden hazırlanmış ve sunulmuş olan ÇED raporu içeriğinde, raporu hazırlayan akademisyenler tarafından, tarama yapılacak alan içerisinde, çift kabuklulardan (bivalvia), nesli tehlike altında olan pina (Pinna nobilis) türünün bulunduğunu bildirmişlerdir. Bu proje, tarama ve derinleştirme çalışmaları başlamadan önce, çalışmaların yapılacağı deniz alanında bulunan pinaların güvenli bir bölgeye canlı olarak taşınmasını amaçlamıştır. Merkezimiz akademisyenleri Proje Kapsamında Gelibolu Tersanesi’nde tarama alanı ve kıyısından 319 adet pina bireyini yeni yerlerine güvenli bir şekilde nakletmiştir. Proje protokolü ÇOMÜ Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü’nde bulunmaktadır.
Çanakkale Liman Başkanlığının organize ettiği, her yıl yapılan 1 Temmuz Kabotaj bayramı etkinliklerine katılım sağlanmış, bu kapsamda yapılan deniz temizliği faaliyetlerinde görev alınmıştır.
Merkezimiz Tarım Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi Daire Başkanlığının 10 ilde uygulamaya koyduğu Hayalet Ağlar ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi’ne 2 ilde “Hayalet Ağlar ve Türkiye’deki Durumu“ başlıklı sunum ile katkı vermiştir. Aşağıda proje programı yer almaktadır.
ÇOMÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin faaliyetleri aynı ivme ile 2024 yılında da devam edecektir.
Prof. Dr. Adnan AYAZ
Sualtı Araştırma ve Uygulama
Merkezi Müdürü