T.C.
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
SUALTI ARAŞTIRMA UYGULAMA MERKEZİ 2020 YILI FAALİYET RAPORU
ÇOMÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi her yıl olduğu gibi sualtı ile ilgili toplantı, proje ve faaliyetlerini ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile gerçekleştirmiştir. Şubat 2020’de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile bölgede yapılacak projeler hakkında ön görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmenin ardından dünyada ve ülkemizde Covid-19 salgını baş göstermiştir. Budan dolayı proje görüşmeleri Eylül 2020 ile başlamış ve üniversitemiz ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği protokolü imza aşamasına gelmiştir. Bu protokol kapsamında öncelikle Marmara Denizi adalar bölgesi ve daha sonra Edremit Körfezi’nde yapılacak dalışlar ile hayalet ağ kaldırma projeleri gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Çanakkale Liman Başkanlığı ve Çanakkale Valiliği bünyesinde COMÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamalarına katılmış ve Çanakkale Marina’da deniz dibi temizliği etkinliğine katılarak farkındalık uyandırmaya katkı sağlamıştır.
Uluslararası Kıyı Temizliği Günü (International Coastal Cleanup – ICC) kapsamında, 19.09.2020 tarihinde, Deniz Ticaret Odası ve GESTAŞ tarafından düzenlenen deniz dibi temizlik etkinliği, pek çok dalgıç ile birlikte ÇOMÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Eylül 2020'de Gündoğdu Köyü’nü Güzelleştirme İmar ve Kalkındırma Sosyal Dayanışmayı Sağlama Derneği. Yönetimi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi arasında bir protokol yapılmıştır. Bu protokol kapsamında Prof. Dr. Adnan Ayaz, Prof. Dr. Uğur ALTINAĞAÇ ve Doç. Dr. Dr. Deniz ACARLI tarafından Yapay resif yerleştirilmesi planlanan sahalarda "Ön Çalışma Raporu" için gerekli arazi çalışmaları yapılmıştır.
Akabinde Projenin hayata geçirilmesi ile ilgili kesin karardan sonra Resif yapılacak bölgelerin tespiti amacıyla 2 Ekim 2020 tarihinde Gündoğdu köyünde bir bilgilendirme ve paydaş toplantısı daha gerçekleştirilmiştir. Toplantıya, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nden Prof. Dr.. Adnan Ayaz, Prof. Dr. Uğur ALTINAĞAÇ ve Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu, Balıkçılık Teknolojisi Bölümünden Doç. Dr. Dr. Deniz ACARLI davetli konuşmacı olarak katılmışlardır. Toplantının ardından dalışlar gerçekleştirilerek yapay resif alanları belirlenerek ön çalışma raporu hazırlanmıştır. Yapılan proje ÇOMÜ Döner Sermaye İşletmesi üzerinden gerçekleştirilmiştir.
ÇOMÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin faaliyetleri aynı ivme ile 2021 yılında da devam etmektedir.
Prof. Dr. Adnan AYAZ
Sualtı Araştırma ve Uygulama
Merkezi Müdürü